Få litt vegetarisk inspirasjon

Vegetar-bølgen har for alvor skylt inn over vårt land; og dermed følger også behovet for et hav av varierte oppskrifter og middagsretter. I denne artikkelen kommer vi til å gi deg litt inspirasjon om du enten vil prøve noen nye vegetarretter til kjøttfri mandag, eller om du er vegetarianer og trenger til ekstra inspirasjon på kjøkkenet. Bon appetitt!

Taco med sopp og tomatsalsa

vegetarisk inspirasjon

Det er fort gjort å bli lei av den tradisjonelle tacoen som nærmest har blitt obligatorisk helgemat i norske hjem. Sannheten er at taco i bunn og grunn innehar utrolig store variasjonsmuligheter om du er litt kreativ. Denne vegetarvarianten med sopp og hjemmelaget tomatsalsa vil virkelig sette ulike smaksløker i spill.

Salsa i taco bør ikke undervurderes, og ved å gjøre det hele selv hever du matopplevelsen betraktelig. Bland tomat, tomatpuré, rødløk, koriander, limesaft og chili sammen. Kjøttdeigen fra den tradisjonelle retten erstattes med vegetarfarse som blandes sammen med løk og sopp i pannen. Tilsett litt rømme og guacamole i tortillalefsene, og du vil nødig gå tilbake til den «norske-tacoen» igjen. Disk opp med dette på fredagskvelden, og du vil garantert få blide, fornøyde og mette barn som belønning. 

Spaghetti alla puttanesca

Spagetti er noe mennesker i alle aldre trykker tett til sitt bryst. Hva med å bevege seg noe bort fra den allmenne spagetti bolognesen, og prøve seg på en vegetar-variant? Spagetti alla puttanesca er en delikat rett hvor ingrediensene virkelig spiller på samme lag, noe som gjør at smakssammensetningen gir en enestående matopplevelse. Du kan selvfølgelig lage din egen vri på denne italienske favoritten, men ikke glem de essensielle ingrediensene kapers, oliven og hvitløk. Og fortvil ikke – det er fortsatt tomatsaus i retten!

Tre-slags-ost pizza

vegetarisk inspirasjon

Du trenger ikke å ha toppinger av storfe, kjøtt eller kylling på pizza for at det skal være godt. Denne pizzaen er for dem som ikke klarer seg uten den italienske klassikeren. Bunnen lager du enkelt selv ved å bruke gjær, vann, mel og salt. Den heves i omtrent en time før den kjevles ut. Sausen kan du enten kjøpe ferdig, eller lage selv, alt etter hvor god tid du har og hvor mye du vil legge i det. Det spesielle med denne vegetarversjonen av pizza er at du tar i bruk tre forskjellige typer ost på toppen. Du kan selvfølgelig velge ostetypene du foretrekker selv, slik at det er mulig å gjøre den vegansk, men de mest vanlige her til lands er mozzarella, parmesan og jarlsberg. Pizzaen stekes i omtrent 15 minutter på 215 grader.

Fylt paprika

Denne retten passer som både lunsj, middag og kvelds, alt ettersom hva man velger å fylle paprikaen med. Denne versjonen har ris, tomat, sopp, løk, erter, persille og ost. Det blir utrolig godt om du steker disse ingrediensene (utenom osten) sammen i en stekepanne, skjærer av paprikaen rett under stilken, og pakker fyllet godt oppi. Deretter topper du med litt revet ost, og setter paprikaene i stekeovnen på ca. 200 grader i rundt 20 minutter eller til paprikaen er varm og osten gyllen. La paprikaen avkjøles i fem minutter før servering.

Dersom du vil finne flere oppskrifter, eller ser etter mer inspirasjon på kjøkkenet så kan du besøke nettsider som: vegetarmat.org. Her vil du finne oppskrifter og idéer de fleste kan like.