Interessante fakta om det å være vegetarianer

Du har kanskje sett det selv, den enorme økingen av vegetarprodukter som har inntatt butikkhyllene hvor du før så rene kjøtt- og kyllingprodukter. I frysedisken har selv norgesklassikeren Grandiosa har fått en egen kjøttfri variant. Men hvorfor skal du bytte ut, eller kutte ned på kjøttforbruket? Det er faktisk mange grunner.

En innsats for miljøet

Kjøttproduksjon er den største årsaken til utslipp av drivhusgasser i matindustrien, og er av de største klimasynderne vi har i verden. 18 % av klimagassutslippet kommer fra kjøttindustrien, dermed gjør den større skade enn hele transportsektoren jorden rundt. Fenomenet «Meatless Monday» – kjøttfri mandag – har blitt et populært fenomen de siste årene for å få bukt med de enorme miljøskadene kjøttindustrien bidrar til. Forskere har kommet frem til at å droppe kjøttet på tallerkenen én dag i uka, er bedre enn å bytte ut den bensindrevne bilen med en hybrid.

fakta være vegetarianer

Dårlig behandling av dyr

Hvert år slaktes og spises 60 millioner dyr bare i Norge. Dette er dyr avlet opp ene og alene for å havne på middagstallerkenen vår. Fra de blir født, til de slaktes, har de kun en livshensikt, og livet disse lever reflekterer nettopp dette. Trange levekår uten mulighet for naturlig utfoldelse, og stadig avdekkede tilfeller av grov dyremishandling i hold av husdyr, viser hvordan disse har for mange gått fra å være levende dyr, til et produkt skapt for våre norske smaksløker. Det er viktig å stille spørsmål ved dette, og se etter alternativer. Og det siste året har utvalget blomstret i butikkene! Enten om du velger å spise rent mer grønnsaksbasert, eller om du ønsker å kutte ned på kjøttet, men fortsatt ikke ønsker å gi slipp på smaken, finnes det nå en rekke alternativer for deg.

Gir bedre helse

fakta være vegetarianer

Å velge vegetarisk er bare et etisk og miljøvennlig valg, det kan også ha en stor påvirkning på din egen kropp og helse. Et vegetarisk kosthold kan hindre utviklingen av livsstilsykdommer, fedme og kreft. Vegetarianere har ofte bedre blodtrykk og lavere kolesterol. I tillegg er det godt dokumentert at det minimerer risikoen for å dø av hjerteinfarkt! Det er nettopp derfor Foreningen for Hjerteleger i USA anbefaler et rent vegetarisk kosthold. Ved å gå over til et vegetarisk kosthold, enden delvis eller 100%, gjør du derfor kroppen din en kjempetjeneste.

Vegetarisme har gått fra å være noe kun sett i alternative miljøer, til å bli mainstream og omfavnet av den vanlige mannen i gata. Vegetarbølgen er nok kommet for å bli.