Veganisme er blitt populært

Veganisme er i ferd med å spre seg til alle kriker og kroker, og det er på vei til å bli et kjent begrep også her i Norge. Veganisme er en livsstil som tar utgangspunkt i det å respektere alle levende vesener og ikke påføre dem skade. Veganere spiser ikke, som vegetarianere, kjøtt, fjærkre, fisk, skalldyr, men velger også bort alle produkter som kommer fra dyr som egg, meieriprodukter og honning. Andre etiske valg når det kommer til denne livsstilen er å unngå hud- og kroppsprodukter som er testet på dyr, skinnklær, ull, og silke blant annet.

veganisme er blitt populaertEn interesse hos mange er den økende bevisstheten rundt hva vi spiser og hva som faktisk tilsettes i maten vår. Det har vært en økning av folk som har blitt veganere og flere produkter for veganere har kommet på markedet; som har ført til en nedgang i kjøttforbruket over de siste årene. En vegansk livsstil kan anpasses alle sin personlige smak eller kokkekunnskaper på kjøkkenet. Veganere spiser alt av grønnsaker, frukt, nøtter, bønner og frø. I tillegg finns det mange deilige erstatningsprodukter som er plantebasert, som ost, kjøttdeig, hamburgere, smør, pølser, sjokolade og godteri, yoghurt og så videre. Med en slik kost får man rikelig av proteiner samt de resterende næringsstoffene som kroppen trenger. Det er altså ingen grunn til å bekymre seg for at man mangler noe i kosten. Du kan altså lett nyte favorittretten din på vegansk vis med alle de gode alternativene som fins, og med god samvittighet.

Hvorfor bli veganer?

veganisme er blitt populaertDet er ulike grunner for hvorfor folk velger å bli veganere, og de kan være for dyrene, helsen, miljøet og menneskene.

Fordelene ved å være veganer er mange. Med en plantebasert kost spiser du alltid sunt og du vil få mer energi i hverdagen. I dybden vil veganere ha mye mindre sjanser for å få høyt kolesterol, som i senere alder kan føre til hjerte- og karsykdommer. Dietten reduserer også sjansene for utvikling av diabetes og kreft. De etiske grunnene rundt hvordan dyr behandles er selvfølgelig standpunktene hos alle veganere. En grønn livsstil vil ha også ha et mindre økologisk fotavtrykk for miljøet og planeten vår.

Statistikker og fakta:

  • Veganere lever i gjennomsnitt seks til ti år lenger enn folk som spiser kjøtt.
  • Kjøttetere har dobbelt så stor sjanse for å utvikle hjerte- og karsykdommer.
  • Produksjonen av én kilo storfekjøtt tilsvarer et utslipp av 36,4 kilo karbondioksid.
  • En vegan livsstil reduserer sjansene for å utvikle diabetes og kreft.
  • Det tar over 9000 liter vann for å produsere 500 gram storfekjøtt.