Vegetarianere vs. veganere; forskjeller og likheter

Vet du hva forskjellen på en vegetarianer og en veganer egentlig er? Det er nemlig overraskende mange som ikke gjør det. Faktisk er det ganske mange personer der ute som tror at det er akkurat det samme, og som bruker begge uttrykkene om hverandre. Men selv om det er mange likheter er det også en stor forskjell mellom vegetarianere og veganere.

Hva er forskjellen?

Vegetarianere vs veganere forskjeller

En vegetarianer spiser som kjent ingen produkter som kommer fra døde dyr. Dette gjelder uansett om dyrene er drept ute i naturen eller avlet opp som mat for mennesker. For en ren vegetarianer går alle levende dyr i denne kategorien, også både fisk, fugl og skalldyr. En vegetarianer spiser heller ikke noe som er produsert på biprodukter fra slakting i tillegg til selve kjøttet. Dette gjelder da varer som for eksempel inneholder gelatin, animalsk fett eller olje.

En veganer følger de samme reglene og den samme livsstilen som en vegetarianer gjør, men har i tillegg noen flere leveregler. For i tillegg til å ikke spise produkter som kommer fra døde skapninger spiser en veganer heller ikke produkter som kommer fra levende skapninger. Dette innebærer derfor at en veganer hverken spiser egg, kaviar, honning og ost eller drikker melk. Grunnen til dette er at selv om ingen dyr må dø for at vi skal få disse varene i butikkhyllene våre så betyr det ikke at produksjonen ikke allikevel kan skade dyr, eller svekke livskvaliteten deres. For eksempel forstyrrer man bier når man sanker honning, og melking av kuer på industrielt nivå kan være brutalt og stressende for dyrene.

Andre produkter

Vegetarianere vs veganere forskjeller

Akkurat som med matprodukter er det visse regler og prinsipper både vegetarianere og veganere lever etter når det gjelder andre ting. Begge gruppene mener selvfølgelig at det er moralsk feil å ta livet av dyr for å produsere klær, smykker og møbler av skinnet eller pelsen deres. Og det er også stor enighet om at sminke, medisiner og andre produkter som blir testet på levende dyr bør unngås. Selv om nok personer fra begge grupper kan mene dette, så er det spesielt veganere som også boikotter andre produkter fra dyr som ikke kostet noen livet. Det vil si produkter av for eksempel ull fra sau eller hår fra hest. Idéen bak dette er at dette tilhører dyrene, at det er et overtramp fra vår side å ta det fra dem, og at selve prosessen er en unødvendig påkjenning for dyrene.

Om du vurderer å leve som vegetarianer eller veganer av moralske og/eller helsemessige årsaker bør du vite at det stadig blir enklere. Det finnes flere og flere produkter som er tilpasset denne livsstilen. Men det første du bør gjøre er å finne ut hvilken av disse to retningene du vil leve etter.